Jana Schlitzová

Hippies v Matale

16. 12. 2016 17:36:55
60. léta 20 století byla Matala střediskem stoupenců hippies, kteří se tady usadili. Jeskyně a blankytné moře na Krétě byly ideálním prostředím pro jejich způsob života, ale církev měla jiný postoj a hipíky odtud brzy vyhnala.

Zimní Kréta - Matala

Matala - místo proslulé svojí malebnou a na Krétě asi nejznámější pláží s černým pískem a jeskyněmi vytesanými ve skále nad hladinou průzračného Lybijského moře. Mimo jogína, který čerpal energii ze slunce a mořského vzduchu a několika rybářů, nebyl na pláži a v okolí nikdo. Pohledy na zasněžené hory v dáli. Díky hřejivému slunci došlo i na rychlé osvěžení. Dno tady na pláži rychle klesá a tak je člověk hned v hloubce. Barevné bary a luxusní hotýlky se připravují líně na novou sezónu. A že jich tady je! Dostali jsme se i do prostor, kam se asi normální letní turista nedostane, na terasy i do pokojů s nádhernými výhledy na tmavou pláž a blankytné moře. Pohoupaly jsme se v houpacích sítích a ke spokojenosti chyběl jen pořádný drink.

Matala

Právě zde podle legendy vysadil Zeus Europé a v podobě orla ji odnesl do Gortyny. Skála s umělými jeskyněmi, které sloužily v nejstarších dobách jako příbytek pro obyvatele pobřeží. V 1. a 2. století byly některé jeskyně speciálně upraveny a používaly se jako hroby.

60. léta 20 století byla Mátala střediskem stoupenců hippies, kteří se tady usadili. Jeskyně byli ideálním prostředím pro jejich způsob života, ale církev měla jiný postoj a hipíky odtud vyhnala.

Jeskyně jsou chráněnou archeologickou památkou a za úplatu jsou přístupné veřejnosti. Je zakázáno v jeskyních přebývat i nocovat.

Byzantský Churg of Panagia

Prošli jsme se Matalou a navštívili byzantský kostel Churg of Panagia /panny Marie/, vybudovaný ve skále. V maličkém kostele jsou dva mramorové oltáře. Kostelík byl původně postaven jako hrobka. Najdete jej mezi domy u náměstíčka.

Matala, která se nachází na jihozápadním pobřeží Kréty, byla posledním cílem našeho zimního výletování po Krétě. Matala leží 55 km od Heraklionu a v sezoně tady parkoviště i pláž praskají ve švech

Autor: Jana Schlitzová | karma: 12.25 | přečteno: 508 ×
Poslední články autora