Jana Schlitzová

Berlova vápenka

11. 03. 2017 19:34:33
Historická Berlova vápenka v Závratci je výrazným symbolem vápenických tradic Železných hor a její osudy zachycuje expozice muzea, kterou ve vápence najdete.

Muzeum vápenictví v Závratci

Historická vápenka v Závratci je výrazným symbolem vápenických tradic Železných hor a její osudy zachycuje expozice muzea, kterou ve vápence najdete. Expozice je rozdělena do 4. částí. Informační tabule vás seznámí s historií vápenky a také s technickými parametry. Z lávky se můžete podívat i do vlastního tělesa komínu.

Ještě nedávno zřícenina, se dnes díky dotacím EU, chlubí zajímavým a pozoruhodným objektem. V muzeu si můžete prohlédnou exponáty, repliky dobové techniky, historické nářadí, které se používalo ve vápenickém průmyslu. Součástí expozice jsou i informace o horninách

Otevírací doba

březen-květen

sobota a neděle 9-12 hod.a 13-17 hod.
říjen

sobota a neděle 9-12 hod. a 13-17 hod

Adresa

U Vápenky 495, 538 43 Třemošnice

Pacoldova vápenka

Podobnou vápenku jsme navštívili také v Praze.V západní části Velké Chuchle se dochovala část provozu na zpracování zdejšího vápence z 19. století jako doklad technického umu našich předků. Vápenka, systému Jiřího Pacolda (1834-1907). Můžete si přečíst na mém webu.

Autor: Jana Schlitzová | karma: 11.09 | přečteno: 355 ×
Poslední články autora