Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pirin 1986

Dobrodružná cesta přes horské svahy s nádhernou horskou flórou s unikátními endemity, kolem bystřin, horských jezer, téměř osamoceni.Vzpomínky na cestu jsou i po tolika letech zelené a šťavnaté. Aspoň tak mi tenkrát Pirin připadal

Bulharské putování

Jsme velmi mladí a Honza dostává  první honorář za vytesanou sochu. Máme  se rozhodnout, koupit novou sedací soupravu nebo odjet na cestu.  Rozhodnutí, pro ostatní nepochopitelné, je rychlé. Budeme cestovat ! Výběr je velmi omezený a rozhoduje se   hůře:  Bulharsko, NDR,Rumunsko, Polsko, SSSR. Vítězí Bulharsko!

Bulharsko 1986

V oblacích kouře

Malou dcerku předáme babičkám a společně se známými vstupujeme na palubu bulharského letadla. V letadle je bujará nálada a myslím, že celý let nejsme zahaleni v mracích, jak by se patřilo, ale jsme zahaleni v alkoholových i kouřových oblacích  zároveň.  To je ještě doba, kdy se na palubě kouří a hojně popíjí.Přistáváme v Burgasu.

Místo lodí autobusem

Naše první kroky vedou na pláž, kde pokračujeme v načatém veselí. Zakupujeme lístky na rychlou loď, ale nějak se nám v tom veselí lístky zatoulaly. Nemůžeme je najít! Domáháme se vstupu na loď , ale zákrok přivolaného policajta nám zmrazí úsměvy na našich tvářích. Rozzlobeni a již smíření vstupujeme do nabitého linkového autobusu směrem do Nessebaru. Stojíme v uličce mezi upocenými vesničany, stále máme dobrou náladu. Vystupujeme.

Burgas ještě s Hankou

Okradeni

Ondřej kontroluje svou koženou kabelu a zjišťuje, že je okraden!!! Průšvih, zmizel pas, tajně pašované dolary a všechny finance schované na měsíční putování po Bulharsku. Je jiná doba a žádné možnosti. Musí s Hankou odjet  do hlavního města Sofie a zajistit si přechodné doklady a vrátit se domů.Jejich cesta končí i když ještě nezačala.

Se slzami v očích se s nimi loučíme  rozdělíme se o finance a začíná naše osamocená cesta plná překvapení, dobrodružství a poznání.

Grilované rybičky

Zamáváme našim kamarádům a ploužíme se na břehu moře s  papírovým kornoutem plným  grilovaných rybiček. Opojeni ještě alkoholem a proti všem komunistickým pravidlům a zákazům uléháme u šumícího a vlnami zmítaného moře. Honza si spí svůj krásný sen, ale já celou noc strachy nezamhouřím oka. Svítá, nafouklé nedojené rybičky na mě z kornoutu výhružně zírají. Je to odporné a teprve nám dochází jaké máme štěstí, že nás zde Bulhaři nechytli a že jsme nedopadli jako naši kamarádi.

Směr Pirin

Seženeme  ubytování v domku kousek od moře. Užíváme a po několika dnech odjíždíme směrem pohoří Pirin – pohoří  s nejvyšší horou Vichrenem – 2914 m, které  se nachází na jihozápadě Bulharska . Na seznam UNESCO byl zapsán v roce 1983. Myslím, že vlakem jsme dojeli až do stanice Baňa. Skromné vybavení na vysokohorskou turistiku, sušené švestky, vločky a pytlíkové polévky. Zásobování v té době téměř nulové. Vzpomínky na tuto cestu jsou i po tolika letech zelené a šťavnaté. Aspoň tak mi tenkrát Pirin připadal. Cestou přes horské svahy s nádhernou horskou flórou s unikátními endemity, kolem bystřin, horských jezer, téměř sami.

Pirin 1986

Vichren

Výstup na Vichren – sídlo pohanského boha Peruna, jsme absolvovali ze stanového tábora. Dole květena nahoře i sníh.

Pokračujeme potom dál směrem na jih  k Melniku, po  cestě byly asi dně ubytovny. I přes velký zákaz jsme vždy spali venku. Nebylo to však z mé velké lásky ke spaní pod širákem, ale bylo to přání Honzy. Mám pocit, že za celou cestu jsem vždy usnula  na velmi krátkou dobu. V životě jsem se tak nebála, jako v těch horách. Cestou jsme zažili i několik hororových scén: osamoceni jdeme krajinou a ze tří stran nás obkličují velcí psi. Nemáme na vybranou a tak se snažíme sebrat kolem sebe, co nejvíce šutrů na případnou obranu, kruh se pomalu uzavírá a ve chvíli, kdy jsou psiska na pár metrů od nás vzduch roztrhne pískot – bača kdesi pod kopcem svolává své pomocníky a nám zachraňuje život. Díky Bačo!

Otrava hub i střelba

Jsme již několik dní na cestě a tak vezmeme za vděk asbíraným houbám, z kterých uděláme skvělou polévku. Honza po dobrém obědě vysloví „úžasnou“ větu: Jani, co když ty houby vypadají stejně jako u nás, ale jsou jedovaté?  Neuběhne ani pět minut a já mám v hlavě těžkou otravu hub, je  mi zle! Už se stmívá a vidina, že zemřeme v bulharských horách mi do obličeje vrývá bílou smrtelnou masku. Jsme kousek od turistické chaty, ubytování je drahé a tak znova uléháme mimo horizont do malého stanu. Já si užívám svou otravu hub, když venku uslyšíme hrozný rámus. Německá omladina, posilněná alkoholem láme kleče a rozdělává nedaleko nás oheň. Žár ohně je naším ochranným štítem. Po hodině jejich řádění přerušuje štěkot psů a rázné zakročení  horské (možná policejní (služby). Odebírají jim pasy, odvádějí do turistické chaty. Nás zatím nespatřili, vyjmeme opatrně kolíky a suneme stan o velký kus  dál, moc toho nevidíme. Když jsme z jejich dosahu, lezeme do stanu a snažíme se usnout. Už nemám otravu, teď mám strach, že nás odvedou. Zkazky, že v té době  za prohřešky vás šoupnou do pracovního tábora mě děsí…Snad i usínám, když mě probudí obrovská rána, ječím na Honzu, že po nás asi někdo střílí! Ne, jsou to jenom světlice vystřelené někde v dáli. Je brzké ráno, vytřeštím oči a nemohu uvěřit, co vidím.Jsme na úplném srázu, 20 m pod námi je skála a pod ní hluboká propast. Naproti jsou další skaliska a na ní nádherní kamzíci. Nepokoušíme raději dál štěstí a vyrážíme na další cestu.

Z hor až do Melniku

Čím více k jihu se blížíme, tím nás Slunce více spaluje a cesta  po těžkých horských výstupech  začíná být mezi havětí zase jinak  náročná.Denně ujdeme kolem 20-30 kilometrů. Mám chuť na náš český chlebíček, nenávidím vločky a mám hlad…přicházíme konečně do nějaké vesničky, sednu doprostřed a Honzovi říkám, jestli mi nesežene smažená vajíčka, tak se nehnu!! Babizna bulharská nechce pochopit, že slepice, které má na dvoře, snášejí vajíčka a já si je od ní chci koupit. Je to boj, ale stojí to zato, jsou to ty nejluxusnější vejce v mém životě!!

Melnik

Další cesta je obohacena unikátními Melnickými pyramidami s Roženským monastýrem (založeným na přelomu XII a XIII století, podoba  nynějšího monastiru pochází z XVI – XVII.století. Denní sluneční žár začíná být k nevydržení. Po dlouhé cestě (150 km) přicházíme do městečka Melnik., do nejmenšího bulharského městečka s osobitou vesnickou architekturou. Tady si dopřejeme zaslouženého luxusu. Ubytováváme se v hotelu, dopřáváme osvěžující koupel, výborné jídlo a úžasné melnické víno. Trochu jsme to přepískli a  ráno máme pěkný bolehlav :-). Kdyby nebyl rok 1986, jak jednoduché by bylo odtud dál pokračovat do sousedního Řecka. 

Dunajská Delta i Zlaté písky

Při naší cestě jsme  ještě navštívili Sofii, ze Sofie jsme stopem Ladou s přidanými koňmi pod kapotou s bulharským šampionem v rallly /to bylo hodně rychlé, strašně rychlé/ navštívili Dunajskou deltu. Náklaďákem jsme z Dunajské delty pokračovali směrem na Zlaté písky. Navštívili jsme  lom na těžbu mramoru,s mým napůl useknutým a zakrvaveným malíčkem (kdy mě Honza v náklaďáku přibouchl  prst mezi dva plechy), k velké radosti pana řidiče, který neměl prsty dva. Z polikliniky, kde mě měli ošetřit, jsme rychle utekli! 

Zlaté písky1986

Konec naší cesty jsme si užili u moře.. Domů jsme cestovali vlakem přes Rumunsko, Maďarsko..Cesta to byla nádherná a byla jednou z našich prvních…

 

 

 

Autor: Jana Schlitzová | středa 29.3.2017 9:04 | karma článku: 17,41 | přečteno: 454x
  • Další články autora

Jana Schlitzová

Omikron s DOCTOREM

Pro upřesnění DOCTOR je náš pes a Omikron je nová varianta onemocnění COVID-19 , kterou jsme prodělaly v lednu 2022.

20.1.2022 v 20:13 | Karma: 14,75 | Přečteno: 475x | Diskuse| Ostatní

Jana Schlitzová

Petřín - Láska je láska

Pod korunami stromů, na louce sedí skupinky i zamilované dvojice. Povídají si nebo jen mlčí a kochají se tou krásou všude okolo. My máme to štěstí, že jsme zde při téměř zapadajícím slunci, vše je více nasvícené a romantické.

5.4.2019 v 10:20 | Karma: 11,65 | Přečteno: 330x | Diskuse| Cestování

Jana Schlitzová

Ach, to jaro!

Když má být 28. února 20 stupňů, není na co čekat. Jedeme do přírody, tam, kde to máme tak rády! Vítej jaro!

1.3.2019 v 11:50 | Karma: 11,70 | Přečteno: 278x | Diskuse| Fotoblogy

Jana Schlitzová

Točník

Jsem pod hradem Točník. U jezírka mám divný pocit, že je tu někdo se mnou. A taky že ano, pod mostem, naštěstí za branou v zrekonstruovaném medvědíně, na mě mžourá asi právě probuzený medvěd a za ním ještě jeden ...

22.2.2019 v 17:36 | Karma: 16,27 | Přečteno: 468x | Diskuse| Cestování

Jana Schlitzová

Niagáry

Přibližujeme se do modré, červené, fialové a zelené hřmící mlhy. Barvy se mění po několika minutách. Panorama této podívané dokreslují osvícené hotely, věž i domy. Na mapě jsme objevily místo nedaleko odsud, kde by se mělo nechat

27.12.2018 v 19:46 | Karma: 15,30 | Přečteno: 348x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Kolegu lídra kandidátky AfD zadrželi, dával Číně informace z europarlamentu

23. dubna 2024  8:38,  aktualizováno  15:45

Německá policie zadržela v noci v Drážďanech spolupracovníka Maximiliana Kraha, lídra kandidátky...

Nevěřte lžím a pomluvám, obhajuje Babiš neúčast na jednání o důchodech

23. dubna 2024  14:49,  aktualizováno  15:43

Poslanec a šéf ANO Andrej Babiš na svém účtu na sociální síti X zveřejnil video, ve kterém...

Zesílíme útoky na sklady západních zbraní, část jsme ukořistili, uvedl Šojgu

23. dubna 2024  15:21

Sledujeme online Ruská armáda zesílí útoky na ukrajinská skladiště, ve kterých jsou uložené zbraně dodávané Západem....

Konec uhlí do roku 2030 nestíháme, stát transformaci brzdí, míní Topolánek

23. dubna 2024  15:20

Pro transformaci a dekarbonizaci energetiky nebude tolik peněz, kolik se očekávalo, a změny...

  • Počet článků 80
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 729x
Hlavní redaktor a fotograf cestovního portálu www.kamsevydat.cz.   Píšeme a fotografujeme celá rodina. Milujeme nezávislé cestování, přírodu, architekturu a umění. Poznáváme Českou republiku a svět. Navštívili jsme země: Barma, Borneo, Japonsko, Vietnam, Kambodža, Thajsko, Srí Lanka, Laos, Havaj, Madeira, Tunis a mnoho dalších. Co se týká cestování, mám na starosti fb stránky: kam se vydat, cestování s dětmi, Česká republika 

Další fb stránky:  Ateliér Schlitz Návrhy a realizace zahrad Praha, fotogalerie zahrad.

práce v Atelier Schlitz - www.astonet.cz - do 2016

 

 

 

Seznam rubrik