Vodní dílo Stráž pod Ralskem

18. 10. 2017 11:00:52
Slunce prosvětlovalo žloutnoucí i krvavě červené podzimní olistění stromů. Vydaly jsme se k vodní nádrži. Slunce si s námi začalo hrát a tak temné mraky střídalo dvouvteřinové rozsvícení slunce a obrazy v krajině se rychle měnily.

Podzimní výlety

Do Stráže pod Ralskem jsme dorazily po 13 hodině. Stráž pod Ralskem leží nedaleko Mimoně, na okraji dřívějšího vojenského prostoru u řeky Ploučnice. Na procházku jsme moc času neměly, ale i za dvě hodiny se toho dá stihnout celkem dost. Na panoramatu před námi se v dáli tyčí Ještěd. Je říjen, usedáme na lavičku a mimo krásného pohledu na zvlněné kopce před námi, pozorujeme kačeny. Na pláži jsou pouze školní děti, které si tu krátí odpoledne.

Vodní dílo Stráž pod Ralskem

Nádrž je v sezoně využívaná k rekreaci, vodním sportům a rybaření. Na jeho jihozápadní straně je řada kiosků, restaurace a vodní vlek. Dobře vybavený areál s vlekem využívají vodní lyžaři z celé republiky. Vedlejším účelem vodního díla je i regulovaný chov ryb a naředění znečištění v toku Ploučnice v případě havarijního zhoršení jakosti vody.

Podél jižní strany nádrže prochází červeně značená turistická trasa, která pokračuje po jižní straně nádrže do 2 km vzdálené obce Hamr na Jezeře. Zároveň tudy prochází cyklotrasa 3007. Je zde i tenisový areál.

Po půl hodině začíná foukat a spadne i pár kapek, máme ještě čas a tak se těšíme na kafíčko a dortík. Staré dámy se ptáme, zda je tu cukrárna. Paní je bývalá učitelka a tak nás mermomocí chce provést městem. Z romantické části u vody přicházíme do přebarveného města duchů. Některé velké paneláky i mohutné stavby, kde sídlily firmy, zejí prázdnotou, spoustu bytů je vysklených a vybydlených. Jako by se tu zastavil čas. Do krajiny pak svítí nová atletická dráha a sportovní areál. Obrovská budova polikliniky a městského úřadu bývala školou. Tam, kde je možná krásné náměstí a trochu pěkné architektury, jsme už nestihly, ani tu kávu jsme si nedaly, v pekárně nám před nosem zavřely, no tak snad příště...

Uran

V okolí jsou velké ložiska uranu, dle odborníků jediné, které se neprojevily radioaktivitou na povrchu. Těžba probíhala v letech 1967 až 1996.

Zajímavost

Říká se , že přes Stráž pod Ralskem projížděl anglický král Richard Lví srdce při výpravě do Svaté země.

Autor: Jana Schlitzová | středa 18.10.2017 11:00 | karma článku: 11.90 | přečteno: 506x

Další články blogera

Jana Schlitzová

Omikron s DOCTOREM

Pro upřesnění DOCTOR je náš pes a Omikron je nová varianta onemocnění COVID-19 , kterou jsme prodělaly v lednu 2022.

20.1.2022 v 20:13 | Karma článku: 14.75 | Přečteno: 475 | Diskuse

Další články z rubriky Cestování

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 9.56 | Přečteno: 122 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 5. díl: Z Uyuni do La Pazu

Než se vydáme na 500 kilometrovou cestu do La Pazu, je čas si Uyuni prohlídnout. Na první pohled nemá na moc co nabídnout, ale zdání klame.

15.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 13.45 | Přečteno: 160 | Diskuse

Martin Faltýn

Když prvně na Západ, tak do USA - 13

Měsíc jsem prožil na pozvání známé v USA. To už by si člověk pomalu řekl, že je tady skoro doma. Ale kdepak! Zelenáčem je a greenhornem zůstane! A teprve doma začíná zjišťovat, kde že to vlastně byl.

15.3.2024 v 8:08 | Karma článku: 10.36 | Přečteno: 234 | Diskuse

Martin Faltýn

Když prvně na Západ, tak do USA - 12

Na konci měsíčního pobytu v USA na přelomu 1991/92 jsem se konečně dostal do New Yorku. Musel jsem si to tak trochu prosadit. A udělal jsem dobře. Za pár dní jsem toho zažil tolik, co před tím za měsíc. Včetně největšího trapasu.

11.3.2024 v 8:08 | Karma článku: 13.29 | Přečteno: 291 | Diskuse

Tomáš Flaška

Maďarsko je jako žena prodejná

Připojilo se jako první země EU k tzv. hedvábné cestě, což má přinést do Evropy čínské investice a vliv (o vlivu se v Maďarsku taktně mlčí). Jenže už přichází první náklady a zatím bez zisku.

10.3.2024 v 15:20 | Karma článku: 38.03 | Přečteno: 2946 | Diskuse
Počet článků 80 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 718

Hlavní redaktor a fotograf cestovního portálu www.kamsevydat.cz.   Píšeme a fotografujeme celá rodina. Milujeme nezávislé cestování, přírodu, architekturu a umění. Poznáváme Českou republiku a svět. Navštívili jsme země: Barma, Borneo, Japonsko, Vietnam, Kambodža, Thajsko, Srí Lanka, Laos, Havaj, Madeira, Tunis a mnoho dalších. Co se týká cestování, mám na starosti fb stránky: kam se vydat, cestování s dětmi, Česká republika 

Další fb stránky:  Ateliér Schlitz Návrhy a realizace zahrad Praha, fotogalerie zahrad.

práce v Atelier Schlitz - www.astonet.cz - do 2016

 

 

 

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...