Jana Schlitzová

Solný důl Bochnia, Unesco

26. 01. 2017 20:56:54
Nejstarší solný důl v Polsku, otevřený nepřetržitě od roku 1248. Těžit se zde přestalo více jak před dvaceti lety. Pro svoji jedinečnost je důl od 23. června 2013 zapsán na Seznamu světového dědictví UNESCO.

Před návštěvou dolu Bochnia jsme navštívili více známý solný důl Wieliczka.Tady v Bochinii je vše více poklidné a harmonické.Určitě tady nejsou takové zástupy turistů!

Na prohlídku si udělejte dost času. V dole je i spousta aktivit připravených pro děti. Solný důl o devíti úrovních a celkové délce 300 km nabízí svým návštěvníků procházku do historie, ukáže těžkou práci lidí, kteří v dolech pracovali. Uvidíte sochy a kaple, tunely vytvořené ze soli. Pro návštěvníky jsou připraveny tři okruhy. Zajímavá prohlídka trvala více jak 4 hodiny.

Nejstarší psaný doklad o soli v Bochni pochází z roku 1198. Je to dokument patriarchy Monacha potvrzující dar soli z Bochni (sal de Bochegna) klášteru Božogróbcow v Miechowe prostřednictvím rytíře Mikora Gryfita.

Nejranější doklady o vaření soli v okolí Bochni, v Kolantowie, Chodenicach, Lapczycy, Chelmie a Lezkowinicach pocházejí z doby okolo roku 3500 před Kristem Sůl se tehdy získávala odpařováním vody z přírodních pramenů. Takto se sůl získávala až do poloviny 18. století.

V dole je založeno 16 pater, přičemž maximální hloubka dosáhla v 80-tých letech 20. století 468 m.

Lázně v dole Bochnia

Od roku 1995 jsou tady lázně, kde se léčí lidé s nemocemi horních cest dýchacích. Léčivé mikroklima a vzduch nasycený chloridem sodným,hořčíkem a vápníkem, pomáhá lidem s astmatem, léčí se tady chronické virózy cest dýchacích i alergie. Lázně, vybudované v hloubce 250 metrů pod povrchem, nabízejí dvoutýdenní pobyty i pobyty kratší víkendové a na několik dnů. Léčit se sem jezdí malí i velcí, na ozdravné pobyty jezdí i celé rodiny. Někteří v dole i přespávají, o to je pak účinek klimatu výraznější. K přespání slouží velká noclehárna, kam se vejde přes 200 lůžek a pak dražší „noclehárna“, která je rozdělená na menší pokojíky s několika lůžky.

Sportování v dole

V dole je možné provozovat další aktivity, které návštěvníkům zpříjemňují pobyt. Mimo léčebných procedur si zde mohou „pacienti“ zahrát basketbal, fotbálek, pin pong. Velkou a oblíbenou atrakcí je 140 metrů dlouhá dřevěná skluzavka pro děti i dospělé. Dříve se po skluzavce dopravovaly bloky soli. A to není vše, po procházce v dole je možné zajít i do restaurace. Která je více jak 200 metrů pod zemí.

Do lázní v Bochnii a také do nedaleké Wieliczcky jezdí především Poláci, ale můžete tady potkat pacienty a návštěvníky z Ruska, Německa, Ukrajiny, Rakouska.

Autor: Jana Schlitzová | karma: 18.63 | přečteno: 837 ×
Poslední články autora