Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pirin 1986

Dobrodružná cesta přes horské svahy s nádhernou horskou flórou s unikátními endemity, kolem bystřin, horských jezer, téměř osamoceni.Vzpomínky na cestu jsou i po tolika letech zelené a šťavnaté. Aspoň tak mi tenkrát Pirin připadal

Bulharské putování

Jsme velmi mladí a Honza dostává  první honorář za vytesanou sochu. Máme  se rozhodnout, koupit novou sedací soupravu nebo odjet na cestu.  Rozhodnutí, pro ostatní nepochopitelné, je rychlé. Budeme cestovat ! Výběr je velmi omezený a rozhoduje se   hůře:  Bulharsko, NDR,Rumunsko, Polsko, SSSR. Vítězí Bulharsko!

Bulharsko 1986

V oblacích kouře

Malou dcerku předáme babičkám a společně se známými vstupujeme na palubu bulharského letadla. V letadle je bujará nálada a myslím, že celý let nejsme zahaleni v mracích, jak by se patřilo, ale jsme zahaleni v alkoholových i kouřových oblacích  zároveň.  To je ještě doba, kdy se na palubě kouří a hojně popíjí.Přistáváme v Burgasu.

Místo lodí autobusem

Naše první kroky vedou na pláž, kde pokračujeme v načatém veselí. Zakupujeme lístky na rychlou loď, ale nějak se nám v tom veselí lístky zatoulaly. Nemůžeme je najít! Domáháme se vstupu na loď , ale zákrok přivolaného policajta nám zmrazí úsměvy na našich tvářích. Rozzlobeni a již smíření vstupujeme do nabitého linkového autobusu směrem do Nessebaru. Stojíme v uličce mezi upocenými vesničany, stále máme dobrou náladu. Vystupujeme.

Burgas ještě s Hankou

Okradeni

Ondřej kontroluje svou koženou kabelu a zjišťuje, že je okraden!!! Průšvih, zmizel pas, tajně pašované dolary a všechny finance schované na měsíční putování po Bulharsku. Je jiná doba a žádné možnosti. Musí s Hankou odjet  do hlavního města Sofie a zajistit si přechodné doklady a vrátit se domů.Jejich cesta končí i když ještě nezačala.

Se slzami v očích se s nimi loučíme  rozdělíme se o finance a začíná naše osamocená cesta plná překvapení, dobrodružství a poznání.

Grilované rybičky

Zamáváme našim kamarádům a ploužíme se na břehu moře s  papírovým kornoutem plným  grilovaných rybiček. Opojeni ještě alkoholem a proti všem komunistickým pravidlům a zákazům uléháme u šumícího a vlnami zmítaného moře. Honza si spí svůj krásný sen, ale já celou noc strachy nezamhouřím oka. Svítá, nafouklé nedojené rybičky na mě z kornoutu výhružně zírají. Je to odporné a teprve nám dochází jaké máme štěstí, že nás zde Bulhaři nechytli a že jsme nedopadli jako naši kamarádi.

Směr Pirin

Seženeme  ubytování v domku kousek od moře. Užíváme a po několika dnech odjíždíme směrem pohoří Pirin – pohoří  s nejvyšší horou Vichrenem – 2914 m, které  se nachází na jihozápadě Bulharska . Na seznam UNESCO byl zapsán v roce 1983. Myslím, že vlakem jsme dojeli až do stanice Baňa. Skromné vybavení na vysokohorskou turistiku, sušené švestky, vločky a pytlíkové polévky. Zásobování v té době téměř nulové. Vzpomínky na tuto cestu jsou i po tolika letech zelené a šťavnaté. Aspoň tak mi tenkrát Pirin připadal. Cestou přes horské svahy s nádhernou horskou flórou s unikátními endemity, kolem bystřin, horských jezer, téměř sami.

Pirin 1986

Vichren

Výstup na Vichren – sídlo pohanského boha Peruna, jsme absolvovali ze stanového tábora. Dole květena nahoře i sníh.

Pokračujeme potom dál směrem na jih  k Melniku, po  cestě byly asi dně ubytovny. I přes velký zákaz jsme vždy spali venku. Nebylo to však z mé velké lásky ke spaní pod širákem, ale bylo to přání Honzy. Mám pocit, že za celou cestu jsem vždy usnula  na velmi krátkou dobu. V životě jsem se tak nebála, jako v těch horách. Cestou jsme zažili i několik hororových scén: osamoceni jdeme krajinou a ze tří stran nás obkličují velcí psi. Nemáme na vybranou a tak se snažíme sebrat kolem sebe, co nejvíce šutrů na případnou obranu, kruh se pomalu uzavírá a ve chvíli, kdy jsou psiska na pár metrů od nás vzduch roztrhne pískot – bača kdesi pod kopcem svolává své pomocníky a nám zachraňuje život. Díky Bačo!

Otrava hub i střelba

Jsme již několik dní na cestě a tak vezmeme za vděk asbíraným houbám, z kterých uděláme skvělou polévku. Honza po dobrém obědě vysloví „úžasnou“ větu: Jani, co když ty houby vypadají stejně jako u nás, ale jsou jedovaté?  Neuběhne ani pět minut a já mám v hlavě těžkou otravu hub, je  mi zle! Už se stmívá a vidina, že zemřeme v bulharských horách mi do obličeje vrývá bílou smrtelnou masku. Jsme kousek od turistické chaty, ubytování je drahé a tak znova uléháme mimo horizont do malého stanu. Já si užívám svou otravu hub, když venku uslyšíme hrozný rámus. Německá omladina, posilněná alkoholem láme kleče a rozdělává nedaleko nás oheň. Žár ohně je naším ochranným štítem. Po hodině jejich řádění přerušuje štěkot psů a rázné zakročení  horské (možná policejní (služby). Odebírají jim pasy, odvádějí do turistické chaty. Nás zatím nespatřili, vyjmeme opatrně kolíky a suneme stan o velký kus  dál, moc toho nevidíme. Když jsme z jejich dosahu, lezeme do stanu a snažíme se usnout. Už nemám otravu, teď mám strach, že nás odvedou. Zkazky, že v té době  za prohřešky vás šoupnou do pracovního tábora mě děsí…Snad i usínám, když mě probudí obrovská rána, ječím na Honzu, že po nás asi někdo střílí! Ne, jsou to jenom světlice vystřelené někde v dáli. Je brzké ráno, vytřeštím oči a nemohu uvěřit, co vidím.Jsme na úplném srázu, 20 m pod námi je skála a pod ní hluboká propast. Naproti jsou další skaliska a na ní nádherní kamzíci. Nepokoušíme raději dál štěstí a vyrážíme na další cestu.

Z hor až do Melniku

Čím více k jihu se blížíme, tím nás Slunce více spaluje a cesta  po těžkých horských výstupech  začíná být mezi havětí zase jinak  náročná.Denně ujdeme kolem 20-30 kilometrů. Mám chuť na náš český chlebíček, nenávidím vločky a mám hlad…přicházíme konečně do nějaké vesničky, sednu doprostřed a Honzovi říkám, jestli mi nesežene smažená vajíčka, tak se nehnu!! Babizna bulharská nechce pochopit, že slepice, které má na dvoře, snášejí vajíčka a já si je od ní chci koupit. Je to boj, ale stojí to zato, jsou to ty nejluxusnější vejce v mém životě!!

Melnik

Další cesta je obohacena unikátními Melnickými pyramidami s Roženským monastýrem (založeným na přelomu XII a XIII století, podoba  nynějšího monastiru pochází z XVI – XVII.století. Denní sluneční žár začíná být k nevydržení. Po dlouhé cestě (150 km) přicházíme do městečka Melnik., do nejmenšího bulharského městečka s osobitou vesnickou architekturou. Tady si dopřejeme zaslouženého luxusu. Ubytováváme se v hotelu, dopřáváme osvěžující koupel, výborné jídlo a úžasné melnické víno. Trochu jsme to přepískli a  ráno máme pěkný bolehlav :-). Kdyby nebyl rok 1986, jak jednoduché by bylo odtud dál pokračovat do sousedního Řecka. 

Dunajská Delta i Zlaté písky

Při naší cestě jsme  ještě navštívili Sofii, ze Sofie jsme stopem Ladou s přidanými koňmi pod kapotou s bulharským šampionem v rallly /to bylo hodně rychlé, strašně rychlé/ navštívili Dunajskou deltu. Náklaďákem jsme z Dunajské delty pokračovali směrem na Zlaté písky. Navštívili jsme  lom na těžbu mramoru,s mým napůl useknutým a zakrvaveným malíčkem (kdy mě Honza v náklaďáku přibouchl  prst mezi dva plechy), k velké radosti pana řidiče, který neměl prsty dva. Z polikliniky, kde mě měli ošetřit, jsme rychle utekli! 

Zlaté písky1986

Konec naší cesty jsme si užili u moře.. Domů jsme cestovali vlakem přes Rumunsko, Maďarsko..Cesta to byla nádherná a byla jednou z našich prvních…

 

 

 

Autor: Jana Schlitzová | středa 29.3.2017 9:04 | karma článku: 17,41 | přečteno: 454x
  • Další články autora

Jana Schlitzová

Omikron s DOCTOREM

Pro upřesnění DOCTOR je náš pes a Omikron je nová varianta onemocnění COVID-19 , kterou jsme prodělaly v lednu 2022.

20.1.2022 v 20:13 | Karma: 14,75 | Přečteno: 475x | Diskuse| Ostatní

Jana Schlitzová

Petřín - Láska je láska

Pod korunami stromů, na louce sedí skupinky i zamilované dvojice. Povídají si nebo jen mlčí a kochají se tou krásou všude okolo. My máme to štěstí, že jsme zde při téměř zapadajícím slunci, vše je více nasvícené a romantické.

5.4.2019 v 10:20 | Karma: 11,65 | Přečteno: 330x | Diskuse| Cestování

Jana Schlitzová

Ach, to jaro!

Když má být 28. února 20 stupňů, není na co čekat. Jedeme do přírody, tam, kde to máme tak rády! Vítej jaro!

1.3.2019 v 11:50 | Karma: 11,70 | Přečteno: 278x | Diskuse| Fotoblogy

Jana Schlitzová

Točník

Jsem pod hradem Točník. U jezírka mám divný pocit, že je tu někdo se mnou. A taky že ano, pod mostem, naštěstí za branou v zrekonstruovaném medvědíně, na mě mžourá asi právě probuzený medvěd a za ním ještě jeden ...

22.2.2019 v 17:36 | Karma: 16,27 | Přečteno: 468x | Diskuse| Cestování

Jana Schlitzová

Niagáry

Přibližujeme se do modré, červené, fialové a zelené hřmící mlhy. Barvy se mění po několika minutách. Panorama této podívané dokreslují osvícené hotely, věž i domy. Na mapě jsme objevily místo nedaleko odsud, kde by se mělo nechat

27.12.2018 v 19:46 | Karma: 15,30 | Přečteno: 348x | Diskuse| Cestování

Jana Schlitzová

Duha - Tetínské vyhlídky

Temné mraky mě provázejí až k torzu hradu a na vyhlídku. Fouká, hodně fouká a nebe hraje těmi nejkrásnějšími barvami. Objeví se duha, a já opuštěná jen nahlas říkám Bože to je krása, Bože to je krása

31.10.2018 v 13:34 | Karma: 15,92 | Přečteno: 404x | Diskuse| Cestování

Jana Schlitzová

Jezero Lhota, Pražáci sem jezdí pořád

Na Lhotu jsme jezdili s rodinou v době, kdy bylo jezero krátce otevřeno a to někdy v polovině 80. let. V té době patřilo koupání tady k těm nej. Letos má jezero Lhota více negativní popularity než je zdrávo.

7.9.2018 v 10:37 | Karma: 16,50 | Přečteno: 1750x | Diskuse| Cestování

Jana Schlitzová

Nerozumím tomu

Holky i kluci, vymýšlíme darebačiny, hrajeme si s panenkami a snažíme se přes parapet střechy něco zachytit. Lidé vykupují potraviny. Pod námi na ulici i pod podloubím je dnes všechno jinak i my děti jsme jiné. Nerozumím tomu..

21.8.2018 v 11:42 | Karma: 12,65 | Přečteno: 554x | Diskuse| Srpen 1968

Jana Schlitzová

Zřícenina hradu Ralsko

Jsme nahoře, máme štěstí na počasí a tak výhledy jsou neskutečné. Ležíme na zádech pod námi celé území Ralska s pohledy na kopce i louky, nad námi nekonečné nebe a mraky. Jen tak nechat čas plynout a splynout.

2.7.2018 v 22:52 | Karma: 18,41 | Přečteno: 638x | Diskuse| Cestování

Jana Schlitzová

Zahrady Trauttmansdorff - Jižní Tyrolsko

Rajská zahrada Trauttmansdorff se rozprostírá v překrásné jihotyrolské krajině mezi alpskými velikány, nedaleko lázeňského města Merana. Úžasné barevné květinové dekorace, vyhlídky s panoramatem hor, architektura. Krása.

5.6.2018 v 16:42 | Karma: 13,91 | Přečteno: 483x | Diskuse| Cestování

Jana Schlitzová

Lanovky

Unikátní lanovky přepravují kusový vápenec z lomu Černý Důl do provozu Kunčice nad Labem. Brouzdáme se zelenou trávou posetou pampeliškami, Černá Hora a zapadající paprsky se opírají do ocelových lan nad námi.

1.6.2018 v 21:31 | Karma: 14,78 | Přečteno: 376x | Diskuse| Cestování

Jana Schlitzová

Filharmonie Štětín

Cestou od polského Baltu jsme zastavili ve Štětíně. Chtěly jsme si prohlédnou město, památky i přístav. Zima, vlezlo a zataženo. Oceněnou stavbu filharmonie jsme si ale ujít nenechaly. A dobře jsme udělaly

22.3.2018 v 10:08 | Karma: 11,69 | Přečteno: 189x | Diskuse| Cestování

Jana Schlitzová

Miedzyzdroje Polsko

Ještě není jaro, v Praze chumelí a my jedeme na polský Balt, cílem jsou Miedzyzdroje. Je už navečer, studený vítr a moře, které musíte mít rádi. Překvapuje nás, že přeci jenom pár turistů tady je.

14.3.2018 v 9:20 | Karma: 18,00 | Přečteno: 842x | Diskuse| Cestování

Jana Schlitzová

Socha Evropy nad Alpskými velikány

14 metrů vysoká pozlacená socha se nachází v italských Alpách ve výšce 1720 m. n. m. . Je zde i památník věnovaný evropským vojákům, kteří padli během druhé světové války.

6.2.2018 v 10:45 | Karma: 16,52 | Přečteno: 472x | Diskuse| Cestování

Jana Schlitzová

Vyznání mé dcery

Strašně mi chybíš a chybět budeš. Mrzí mě, že sem nemohla být v těch posledních chvílích s Tebou a držet Tě za ruku nebo Tě obejmout, taky abych Ti tohle všechno řekla, abys to slyšel! Ale já byla pryč... Je mi to hrozně líto.

27.12.2017 v 14:43 | Karma: 16,16 | Přečteno: 967x | Diskuse| Osobní

Jana Schlitzová

Sněžka v zimě

Neskutečné scenérie, zima z Ladových obrázků, zamrzlé stromy, pohled na nejvyšší horu Sněžku a panoramatické výhledy do krajiny, úchvatné! Na celé Sněžce je nás dohromady 12 lidí, slovy dvanáct a to je taky super

19.12.2017 v 19:49 | Karma: 20,56 | Přečteno: 1008x | Diskuse| Cestování

Jana Schlitzová

Lotosy na Inle Lake

Jezero plovoucích zahrad a nádherných panoramat - Inle Lake v Barmě, jezero přeplněné turisty, jezero „falešných“ rybářů a také místo, kde vyrábí úžasné látky z lotosových vláken.

15.11.2017 v 11:03 | Karma: 10,73 | Přečteno: 448x | Diskuse| Cestování

Jana Schlitzová

Lány

Zakaboněná obloha ukázala svou krásnou tvář, slunce prosvítilo listnatou alej i ozim zasetý na polích. Alejí jdu k zámku. „Miloš tady není“ ! hlaholí na mě cyklista, když procházím kolem brány zámku v Lánech.

25.10.2017 v 9:03 | Karma: 15,88 | Přečteno: 539x | Diskuse| Cestování

Jana Schlitzová

Zřícenina Lopata

Zřícenina Lopata, název trochu zvláštní, ale rozhodnutí udělat si tady procházku, byl báječný. Vystupujeme na skalní plošinu, kde se hrad nacházel. Ohýnek a voňavé buřtíky umocňují romantiku na Lopatě.

19.10.2017 v 11:46 | Karma: 16,23 | Přečteno: 638x | Diskuse| Cestování

Jana Schlitzová

Vodní dílo Stráž pod Ralskem

Slunce prosvětlovalo žloutnoucí i krvavě červené podzimní olistění stromů. Vydaly jsme se k vodní nádrži. Slunce si s námi začalo hrát a tak temné mraky střídalo dvouvteřinové rozsvícení slunce a obrazy v krajině se rychle měnily.

18.10.2017 v 11:00 | Karma: 11,90 | Přečteno: 506x | Diskuse| Cestování
  • Počet článků 80
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 729x
Hlavní redaktor a fotograf cestovního portálu www.kamsevydat.cz.   Píšeme a fotografujeme celá rodina. Milujeme nezávislé cestování, přírodu, architekturu a umění. Poznáváme Českou republiku a svět. Navštívili jsme země: Barma, Borneo, Japonsko, Vietnam, Kambodža, Thajsko, Srí Lanka, Laos, Havaj, Madeira, Tunis a mnoho dalších. Co se týká cestování, mám na starosti fb stránky: kam se vydat, cestování s dětmi, Česká republika 

Další fb stránky:  Ateliér Schlitz Návrhy a realizace zahrad Praha, fotogalerie zahrad.

práce v Atelier Schlitz - www.astonet.cz - do 2016

 

 

 

Seznam rubrik